...een moment geduld...
Hooikammer Groep Fleetservices
Hooikammer Groep Samen doelgericht op weg naar morgen

Hooikammer biedt ondersteuning bij diefstal van voertuigen

Heb je te maken met diefstal van personenauto’s, bestelauto’s of andere roerende zaken? Bij Hooikammer bieden we hulp. Binnen ons bedrijf is het particuliere recherchebureau Fidron namelijk dé partij voor het bestrijden van voertuigcriminaliteit in Nederland en daarbuiten. We hebben tientallen jaren ervaring in het snel opsporen en repatriëren van gestolen auto’s en andere voertuigen. Fidron begeleidt het gehele proces tot de inname van het voertuig zoals het opsporen en het papierwerk. Dit doen wij onder andere voor financierings-, lease-, verhuur- en verzekeringsmaatschappijen. Hieronder even wat feiten over vermiste en gestolen voertuigen.

De Toyota RAV 4 was afgelopen jaar de meest gestolen auto van Nederland. De RAV 4 is ook het automodel met het hoogste risico om gestolen te worden én Toyota was vorig jaar het meest gestolen automerk van ons land. Dit blijkt uit cijfers van Stichting VBV. 


Naar overzicht

Vragen, of wilt u gebruik maken van onze diensten? Neem direct contact met ons op, wij helpen u graag!

Meest gestolen automodel

In 2022 werden er 5973 personenauto’s gestolen. In de top 10 van meest gestolen automodellen staat de RAV 4 bovenaan. In totaal werden er in 2022 maar liefst 465 exemplaren van dit Toyota-model ontvreemd. Dat betekent dat gemiddeld elke dag wel een RAV 4 eigenaar te maken heeft met diefstal van zijn of haar auto! De RAV 4 is als gevolg van de vele diefstallen ook de auto met het hoogste diefstalrisico.

Volgens Stichting VBV is het diefstalrisico van de RAV 4 1 op 78. Ter vergelijking: van de nummer 2 in de top 10 van meest gestolen auto’s, de VW Golf, is dat risico 1 op 1136. Het terugvindpercentage van de RAV 4 is met 34 procent bovendien aan de lage kant. Dit komt waarschijnlijk doordat veel gestolen auto’s snel naar het buitenland worden getransporteerd.

Meest gestolen hybride/elektrische auto

Toyota voert ook de ranglijst aan binnen het segment van de meest gestolen elektrische/hybride voertuigen. Vorig jaar werden er 771 hybride Toyota’s gestolen, een stijging van maar liefst 143 procent. Wat verder opvalt is dat de Toyota Auris plotseling erg populair is bij autodieven. Er werden in 2022 namelijk 193 exemplaren van de Auris gestolen, een enorme toename van 915 procent. 

Modellen met het hoogste risico om gestolen te worden

Dat Toyota populair is bij autodieven blijkt ook uit de cijfers van automodellen die het hoogste risico lopen. In de top 5 vinden we namelijk drie Toyota’s: de RAV 4, CH-R en de Auris. De RAV 4 staat hier op nummer 1 met een diefstalrisico van 1 op 78. De Toyota CH-R heeft een diefstalrisico van 1 op 240 en de Auris van 1 op 300. De andere twee auto’s in deze top 5 zijn de Mazda CX-5 en de Peugeot 3008 die ook een relatief groot risico lopen om gestolen te worden.

Volkswagen ook populair bij dieven

Na Toyota ‘scoort’ Volkswagen hoog in de diefstal statistieken. In 2022 zijn er 793 Volkswagens gestolen, waarvan 290 Golf’s en 297 Polo’s. Toch hoeven eigenaren van een Volkswagen zich veel minder zorgen te maken dan Toyota-rijders. Het diefstalrisico van een Golf is volgens VBV 1 op 1136 en van de Polo 1 op 965. Veel lager dus dan bij Toyota, wat vooral komt door het feit dat er simpelweg veel meer Volkswagens worden verkocht dan Toyota’s.

Top 10 van meest gestolen auto’s in Nederland (2022)

 1. Toyota RAV 4
 2. VW Golf
 3. VW Polo
 4. Toyota Auris
 5. Fiat 500
 6. Mazda CX-5
 7. Toyota C-HR
 8. Ford Focus
 9. BMW 3-serie
 10. Renault Clio

Meer bestelauto’s gestolen

Criminelen richten zich niet alleen op personenauto’s, er worden ook veel bestelauto’s gestolen. Daar constateert Stichting VBV zelfs een sterkere stijging. Zo werden er vorig jaar 1394 lichte bedrijfsvoertuigen gestolen, 23 procent meer dan in 2021. Van de zware bedrijfsvoertuigen werden er zelfs 26 procent meer gestolen dan in 2021, een stijging van 53 procent. Het meest gestolen bedrijfswagenmerk was Mercedes-Benz met 426 exemplaren, 23 procent meer dan in 2021.

Stel je vraag aan de specialist:
John Engels
Business development manager
Copyright 2024 Hooikammer Groep | Algemene voorwaarden | Privacy Policy | Realisatie: [b]reik.

Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact me u op.

  Naam*

  E-mailadres*

  Telefoonnummer

  Korte toelichting*

  Laat in het onderstaande formulier je naam en telefoonnummer achter en wij nemen telefonisch contact met je op.

   Naam*

   Telefoonnummer*